Cilt: 5 Sayı: 1, 29.03.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Doç. Dr. Okay PEKŞEN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ / İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ / TARİH BÖLÜMÜ /ESKİÇAĞ TARİHİ ANA BİLİM DALI 0000-0003-4841-5427
Eskiçağ Tarihi, Eski Anadolu Tarihi, Eski Önasya Tarihi
Prof. Dr. L. Gürkan GÖKÇEK NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ 0000-0002-1974-7476
Eski Anadolu Tarihi, Eski Önasya Tarihi
Prof. Dr. Ercüment YILDIRIM KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ, İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, TARİH BÖLÜMÜ 0000-0001-5376-4061
Eskiçağ Felsefesi, Eskiçağ Tarihi, Eski Anadolu Tarihi, Eski Önasya Tarihi, Eski Yunan ve Roma Tarihi
Prof. Dr. Fatih Mehmet BERK NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
Eski Anadolu Tarihi, Eski Yunan ve Roma Tarihi

OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES), Mart ve Eylül aylarında olmak üzere, yılda iki sayı olarak yayınlanır. Yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.

Derginin tüm masrafları yayıncı tarafından karşılanmaktadır. Makale değerlendirme ve yayın işlemleri için yazarlardan ücret talep edilmemektedir. Tüm makaleler https://dergipark.org.tr/tr/pub/oannes  sayfasındaki online makale değerlendirme sistemi kullanılarak dergiye gönderilmelidir. Derginin yazım kurallarına, gerekli formlara ve dergiyle ilgili diğer bilgilere web sayfasından erişilebilir.
Dergide yayınlanan makalelerde ifade edilen bilgi, fikir ve görüşler Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı’nın değil, yazar(lar)ın bilgi ve görüşlerini yansıtır. Baş Editör, Editörler, Yayın Kurulu ve Yayıncı, bu gibi yazarlara ait bilgi ve görüşler için hiçbir sorumluluk ya da yükümlülük kabul etmemektedir.

OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES) açık erişimli bir yayın olup Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) deklarasyonuna dayalı yayın modelini benimsemiştir. Derginin arşivine ücretsiz ve açık erişimli olarak https://dergipark.org.tr/tr/pub/oannes bağlantısından ulaşılabilir. OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES)'nin içeriği Creative Commons Alıntı-GayriTicari 4.0 (CC BY NC) lisansı ile lisanslanmaktadır.

OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES); ulusal, bölgesel ve dünya tarihiyle ilgili Eskiçağ Tarihi, Arkeoloji, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri alanlarını kapsayan araştırma makalesi ve derleme makaleler yayınlamaktadır.

Derginin editoryal ve yayın süreçleri International Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) organizasyonlarının kılavuzlarına uygun olarak biçimlendirilir. OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES), Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (doaj.org/bestpractice) ilkelerini benimsemiştir.

OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES), TÜBİTAK ULAKBİM TR Dizin, ERIH Plus, Index Copernicus, ResearchBib, CiteFactor, SIS (Scientific Index Services), DRJI ve Asos İndeks tarafından indekslenmektedir.

Oannes Dergisi'nde, Eskiçağ Tarihi, Arkeoloji ve Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri alanları ile ilgili bilimsel makaleler yayınlanmaktadır. Oannes Dergisi'ne gönderilen makaleler en az iki kör hakem tarafından değerlendirilir. İki hakemden de olumlu rapor alamayan makaleler yayınlanmaz. Bir olumlu bir olumsuz rapor alınması durumunda makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süresi yaklaşık 3 haftadır. Ancak çalışmanın konusuna bağlı olarak bu süre uzatılabilir. Oannes Dergisi Türkiye Türkçesi ve İngilizce dillerinde yazılmış yazıları kabul eder. Dergiye gönderilen makaleler, ekler dahil, 4,000 ve 10,000 kelime arasında olmalı ve blok alıntılarda kelime sayısı makalenin toplam kelime sayısının %10’unu geçmemelidir. Ön inceleme sonucunda Oannes Dergisinin Yazım ve Yayın İlkelerine uymayan çalışmalar, yazarı tarafından düzeltilmek üzere iade edilir. Çalışmanın Oannes Dergisi'ne gönderilmesi, yayınlanması için başvuru olarak kabul edilir. Yazılar için telif ücreti ödenmez. Dergiye gönderilen yazıların yazar(ları) özel, tüzel veya üçüncü bir şahsa ait herhangi bir telif hakkını ihlal etmediklerini kabul ederler. Ayrıca gönderilen çalışma, herhangi bir karalama, yıpratma amaçlı veya herhangi bir şahsın özel hayatının gizliliğini ihlal eden bir nitelik taşımadığını yazarlar kabul etmiş sayılır. Oannes Dergisinin yayın kurulu, makalelerin Türkçe ve İngilizce başlıkların anlaşılmasını sağlamak için gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.  Yazarlar başlıkla beraber makalenin temel tezi ve alanına yaptığı orijinal katkıyı belirten bir öz ilave etmelidir. Başlık ve öz Türkçe, İngilizce olmalıdır. Öz ve Abstract 200 - 250 kelime aralığında olmalı ve Türkçe makalelerde en az 700 kelimelik yapılandırılmış İngilizce özet (Extended Abstract) bulunmalıdır. Ayrıca makalelerin indekslenmesi için yazarlar 5 kelimelik Türkçe ve İngilizce anahtar kelimelere yer vermelidir. Oannes Dergisine gönderilen çalışmalarda yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Ayrıca yazarlar MS Office programında otomatik eklenen yazar bilgisini kaldırmalıdır. Yazarlar, ORCID ID numaralarını makalenin basım aşamasında editörlere bildirmekle yükümlüdür. Oannes Dergisine gönderilen çalışmalar Dergipark sayfasından gönderildikten sonra, aynı sayfadan hakem süreci takip edilebilir. Bu aşamadan sonra, düzeltmelerin yapılması için, hakemlerden raporların gelmesi beklenmelidir. Yazar, hakemlerin talebi doğrultusunda düzeltmiş olduğu çalışmasını, düzeltme talep eden hakemin raporunun olduğu sayfaya yüklemelidir. Oannes Dergisi'ne gönderilen çalışmaların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması veya aynı anda başka bir yerde değerlendirme aşamasında olmaması gerekmektedir.


                                                                                                                            YAZIM KURALLARI

1.Yazılar, Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa ölçüleri aşağıdaki gibi düzenlenmelidir.

    


  • Kağıt Boyutu

     A4 Dikey

  • Üst Kenar Boşluk

     4 cm

  • Alt Kenar Boşluk            

     3 cm

  • Sol Kenar Boşluk

     3 cm

  • Sağ Kenar Boşluk

     3 cm

  • Paragraf Başı

     1 cm

  • Blok Alıntı

     Sol ve Sağ 1 cm girintili

  • Yazı Tipi

     Bookman Old Style

  • Yazı Tipi Stili

     Normal

  • Ana Metin Boyutu

     11

  • Özet, Abstract ve
  • Extended Abstract Metin Boyutu

     10

  • Blok Alıntı

      9

  • Dipnot Metin Boyutu

      9

  • Satır Aralığı

      6 nk

  • Satır Aralığı

      Tek (1)


2. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir.

3. Makale içerisindeki başlıkların her bir kelimesinin sadece ilk harfleri büyük yazılmalı, başka hiç bir biçimlendirmeye, yer verilmemelidir.

4. İmlâ ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumu'nun İmlâ Kılavuzu esas alınmalıdır.


KAYNAK GÖSTERME REHBERİ

OANNES Dergisi için gönderilen çalışmalar dipnot kullanılarak yazılmış olmalıdır. Dipnotlarda geçen kaynaklar, açık ve ayrıntılı künyeleriyle birlikte yazının sonunda Kaynakça kısmında verilmelidir.  Dipnot cümle bitiminde noktadan sonra verilmelidir. Dipnot gösterim yöntemi olarak metin içi dipnot usulünün sayfa altına verilmiş hali kullanılmalıdır. Kitap, makale, tebliğ, ansiklopedi maddesi vb. tüm yayınlar için aynı dipnot şekli kullanılmalıdır. Aynı yazarın aynı yıl içerisinde yayımlanmış olan eserlerine yapılacak olan atıflarda yayın tarihinin yanına küçük harfle a / b / c gibi harflendirme yapılmalıdır. Üç ve daha fazla yazarı olan yayınlar dipnotta gösterilirken yalnızca ilk iki yazar verilmeli diğer yazarlar için kısaltma kullanılmalıdır. Ancak kaynakçada tüm yazarların adlarına yer verilmelidir. (Metin içinde dipnot bulunmamalıdır.)


Dipnot Yöntemine Dair Örnekler:

Tek Yazarlı:

        Gökçek,  2015: 61.

İki Yazarlı:

        Yıldırım – Pekşen, 2013: 35.

Üç ve Daha Fazla Yazarlı:

        Hout – Thalmann, vd., 2000: 27.

Antik Eser:

        Strabon, Geographika, XII.3


Kaynakça: 

Kitap ise:

        GÖKÇEK, L. G., 2015. Asurlular, Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara.

Makale ise:

        PEKŞEN, O., 2016. “Eski Mezopotamya’daki Savaşlarda Tanrıların Rolü”, History Studies, 8 / 2, ss. 55 – 68.

Tebliğ ise:

        YILDIRIM, E., 2013. “Antikçağda Cyrhhus ve X. Fretensis Lejyonu” I. Uluslararası Muallim Rıfat, Kilis ve Çevresi Sempozyumu Bildiri Kitabı, Kilis 2013.

Çeviri kitap ise:

HOUT, J. L. – THALMANN, J. P. – VALBELLE, D., 2000. Kentlerin Doğuşu, Çev.: Ali Bektaş Girgin, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara.

Editörlü kitapta bölüm ise:

PEKŞEN, O., 2017. “Asur Devlet Emperyalizminin Meşrulaştırılması Açısından Tanrı Aššur’a İsyan Olgusu”, Prof. Dr. Recep Yıldırım’a Armağan, Ed.: Pınar Pınarcık – Bilcan Gökçe – Mehmet Salih Erkek – Sena Coşğun Kandal, Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara, ss. 355 – 370.

Tez ise:

        YILDIRIM, E., 2011. Pers Hakimiyetinin Bitiminden Bizans Hakimiyetinin Başlangıcına Kadar Olan Dönemdeki Antik Çağ Yazarlarının Eserlerinde Orta Fırat                             Bölgesi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Konya.

Ansiklopedi maddesi ise:

        YILDIRIM, E. – DUMANKAYA, O., 2017. “Alçiçek Höyük”, Kahramanmaraş Ansiklopedisi, C. 1, Ed.: İbrahim Solak, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi                             Yayınları, Kahramanmaraş, ss. 213 – 214.


 

Yayın Etiği Beyanı
OANNES – Uluslararası Eskiçağ ;Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES), yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing 
Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.
Araştırma Etiği
OANNES – Uluslararası Eskiçağ ;Tarihi Araştırmaları Dergisi (OANNES) araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır. Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir. Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır. Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar. Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır. Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır. İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Yazarların Sorumluluğu
Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.
Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.
Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.
Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.

Editör ve Hakem Sorumlulukları
Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.
Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.
Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.
Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.
Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

OANNES-Uluslararası Eskiçağ Tarihi Araştırmaları Dergisi ücretsiz bir dergi olup, makale gönderim/süreç işletim ücreti bulunmamaktadır.

21585            24714

OANNES Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. (CC BY NC)

Dergimize yalnızca Eskiçağ Tarihi, Arkeoloji ve Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri alanlarından yayın kabulü yapılmaktadır. Diğer alanlardan gönderilen yayınlar değerlendirmeye alınmamaktadır.